Var inte rädd för klimakteriet

Var inte rädd för klimakteriet

postade i: Hälsa | 0

Det finns säkerligen många kvinnor som har målat upp en bild av klimakteriet som en tuff period i livet och inget man som kvinna bör längta till. Frågan är om övergångsåldern verkligen är så jobbig och tuff? Det finns nog många olika svar på den frågan, men klimakteriet kan faktiskt vara den bästa tiden i ditt liv.

Alla kvinnor kommer förr eller senare hamna i klimakteriet när menstruationscykeln upphör. Detta är den normala livscykeln och klimakteriet börjar oftast mellan 40 och 57 års ålder. Under denna övergång blir det en kraftig förändring av hormonbalansen i kroppen, vilket kan resultera i att en del mår sämre än andra. Har du hamnat i en svacka, ska du istället försöka vända på det negativa och fira detta nya tillstånd med buller och bång!

Ny fas att glädjas åt

När en kvinna inte har haft mens på över ett år, kan det vara värt att hylla att hon har blivit en klok och vis kvinna. Att glädjas över att ha kommit in i denna nya fas är egentligen en självklarhet, eftersom du slipper både preventivmedel och blödningar varje månad. Att slippa pms och mensvärk är definitivt en vinst i sig!

Många kvinnor ser även klimakteriet som en ny fas i livet, där de kan bli mer kreativa och självständiga. Man har helt enkelt nått en ålder då man är trygg i sig själv och inte behöver bevisa saker och ting för andra. Övergångsåldern kan därför bli en kick för självförtroendet och din personliga utveckling!

Åtgärda symtomen direkt

Om du mot förmodan skulle få vissa besvär under klimakteriet, ska du inte bli rädd. Identifiera istället dina problem som har uppstått och behandla orsaken. Det är mycket vanligt att kvinnor skyller på klimakteriet när det sker förändringar i kroppen under denna period, som t.ex. viktökning eller håravfall. Klimakteriet är ingen sjukdom och har inga direkta symtom som passar in på alla kvinnor. Därför är det viktigt att du är lyhörd och ser vissa tecken eller symtom, så du snabbt kan åtgärda dem.

Eftersom hormonbalansen i kroppen förändras, behöver en del kvinnor ett tillskott av östrogen för att minska besvären, som t.ex. vid värmevallningar och humörsvängningar. Ett annat vanligt förekommande problem kan vara vaginal torrhet. Detta problem kan du åtgärda genom att tillföra hyaluronsyra (läs mer om hyaluronsyra här), som hjälper dig att få en naturlig lösning på problemet. Med rätta och naturliga hjälpmedel kan besvärliga symtom lindras, så därför är det extra viktigt att du är uppmärksam och lyssnar på din kropps signaler.

Positiv inställning

Ingen människa är den andra lik och därför är det svårt att säga hur just du kommer att reagera under klimakteriet. Ha därför ett öppet sinne, var positiv och lyssna inte på alla skräckhistorier. Lyssna istället på din kropp, åtgärda eventuella problem och börja lev ditt liv. Var därför inte rädd, klimakteriet är inget att frukta. Välkomna istället denna period i ditt liv. Övergångsåldern kan vara en härlig tid som kan innebära många positiva förändringar!

Lämna ett svar