Klassiska citat från filmer

Klassiska citat från filmer

postade i: Humor | 0

Något som är väldigt vanligt är att man känner igen citat från klassiska filmer som har blivit legendariska på ett eller annat sätt. Dessa ordstäv kommer från rysare, actionrullar, komedier eller dramafilmer. Det innebär att man lätt kan hitta ett citat som beskriver situationen man befinner i sig. För vid rätt tillfälle kan ett filmcitat summera den känsla som man känner här och nu, med bara några ett par ord. Det inte är alls svårt att hitta massor av citat på nätet.

Här kommer några klassiska filmcitat från filmer som miljoner människor har sett och som de flesta känner igen:

”Man var ju nykter i morse, men nu börjar det ordna upp sig” är ett svenskt klassiskt filmcitat som kommer från filmen Sällskapsresan med Lasse Åberg och Jon Skolmen i huvudrollerna. Dock var det Sven Melander som sa dessa berömda ord från kultfilmen.

En annan svensk citatklassiker är ”Jag har en plan” – repliken som Charles-Ingvar Jönsson, spelad av Gösta Ekman, sa i filmen Jönssonligan. Detta blev sedan en återkommande replik i alla Jönssonligan-filmerna.

Internationellt finns det flera världskända citat:

”I´m going to make him a offer he can´t refuse” som kommer från filmen Gudfadern, men i original kommer dessa legendariska ord från boken Gudfadern som gavs ut 1969. Orden fick genomslag och blev kända när filmen hade premiär 1972. Det var Marlon Brandon som uttalade dessa legendariska ord i scenen när han sitter på sitt kontor under sin dotters bröllop.

”You talking´ to me?” från filmen Taxi driver är den replik som man förknippar Robert De Niro mest med.

”Hasta la vista, baby” förknippas ihop med Arnold Schwarzenegger och kommer från filmen Terminator.

”E.T. phone home” kommer från filmen E.T, då den lille söta utomjordingen vill ringa hem för att blir hämtad från jorden.

”Bond, James Bond” hör nog till de mest kända filmcitaten genom tiderna och har säkert används flitigt som en hälsningsfras för att imponera. Denna replik återkommer i alla James Bond-filmerna.

”Nobody puts Baby in a corner” är en replik från den romantiska filmen Dirty Dancing från 1987, då filmkaratären Johnny, spelad av Patrick Swayze, bjuder upp Baby till dans i slutscenen.

”Run Forrest, run” skriker Jenny Curran, spelad av Robin Wright, till sin vän Forrest Gump, spelad av Tom Hanks. Detta uttalas första gången då Forrest blir jagad av några killar i filmen Forrest Gump som hade premiär på bio 1994.

”I´m the king of the world” är ett filmcitat från Titanic, då Leonardo DiCaprios filmkaraktär Jack, vrålade ut sin känsla av lycka vid relingen i fören på skeppet, tillsammans med Rose, spelad av Kate Winslet.

Lämna ett svar