Belysning för alla rum och tillfällen

Belysning för alla rum och tillfällen

postade i: Hem | 0

De allra flesta människor vet att belysning i allmänhet är viktigt och gör mycket för både hemmet och arbetsplatsen. Det är viktigt att ha rätt typ av belysning för varje enskilt ändamål för att man ska må bra och på en arbetsplats även undvika arbetsmiljöproblem, så som huvudvärk hos de anställda; det gäller att både armaturen är rätt och att den är rätt placerad samt att man har rätt lampa eller lysrör i armaturen. Vad man ska ha för typ av lampa och styrka samt vilken typ av armatur beror givetvis helt på vad du vill lysa upp och i vilket syfte. För att veta vad man behöver och vill ha så rekommenderas det att besöka www.lampemesteren.se där man kan hitta kunskap om belysning men också flertalet olika varianter på armaturer och lampor.

Belysning på arbetet

På arbetet finns det en rad olika krav på hur belysningen ska vara utformad ur ett ergonomiskt perspektiv. Det krävs att medarbetarna är pigga och alerta när de befinner sig på arbetsplatsen, så man vill motverka att sömnhormoner utlöses och detta kan man göra med hjälp av rätt belysning. Här har belysningen en stor del i hur pigg man känner sig. På en arbetsplats bör man ha ett kallt, vitt sken från lamporna och armaturernas placering ska anpassas utifrån både arbetsuppgifterna och individen.

Belysning som dekoration i hemmet

I hemmet är dekoration en typ av användningsområde för belysning. När man talar om lampor som dekoration så menar man främst lampor som egentligen inte gör någon direkt nytta för hemmets funktionalitet utan här vill man istället ha belysning som tillför något när det kommer till mysfaktor och helhetsintrycket av inredningen. Alternativ på detta kan vara fönsterlampor (både hängande och stående på fot) och även golvlampor brukar användas för att tillföra något till inredningen och höja mysfaktorn.

Belysning för arbete i hemmet

I hemmet behövs ju mycket annan belysning också utöver dekorationsbelysning. Man behöver ordentlig belysning i köket för att se bra när man tillreder och lagar mat, här använder man sig ofta utav punktbelysning. En annan form av punktbelysning kan vara läslampor, här finns varianter som står på golvet och dessa används när man inreder exempelvis en läshörna. Önskar man istället en läslampa vid sängen så används oftast någon form av väggfäst lampa.

Lampemesteren ger både kunskap och inspiration när det kommer till belysning för hemmets alla vrår och där får du koll på de senaste trenderna!

Lämna ett svar